Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítáme Vás na stránkách naší malé chovatelské stanice od Libeňské loděnice. Zde  Certifikát chovatelské stanice  Jugoslavenski Ovcarski Pas, Sarplaninac, Illyrian Sheepdog

 

Jsme malá chovatelská stanice rodinného typu, která vznikla vlastně díky inzerátu ve Večerce, kde prodávali 5-ti měsíční štěňátko pasteveckého psa. Sháněli jsme dobrého hlídače a zároveň chlupatého psa, který v pohodě vydrží v zimě venku. Inzerované plemeno šarplanince jsme tenkrát vůbec neznali. Zjistili jsme si nějaké informace, bylo jich žalostně málo, ale i z toho mála se nám šarplaninec zamlouval, bylo rozhodnuto. A když jsme viděli poprvé to chlupaté krásné štěně, medvídka, já byla zamilovaná. Přivezli jsme si domů šarplaninku Cindy. V průkazu původu se jmenuje Atka Markétin sen. Inzerát máme dodnes schovaný.  

Na naši první psí výstavu nás nasměrovala chovatelka Cindy, která ji přihlásila. Výstavu v kategorii půlročních štěňat jsme vyhráli a odjížděli jsme domů s vítězným pohárem a diplomem. Všichni nám gratulovali a povzbuzovali k další výstavě. To byl první impuls k tomu, že jsme se začali zabývat myšlenkou na chov. 

Máme se Cindy za sebou pár velmi úspěšných výstav, bonitaci, její uchovnění, vznik naší chovatelské stanice Od Libeňské loděnice a 3 krásné vrhy plánovaných štěňátek (rok 2007, 2008, 2009). A také postupné poznávání povahy šarplanince. Zraje jako víno, čím starší, tím lepší. A mimochodem, je to naprosto zdravé psí plemeno, nepřešlechtěné, věříte že za dvě desetiletí chovu šarplaninců chodíme stále jen na očkování? Nic jiného u veterináře nepotřebujeme. Jediný zdravotní problém jsme měli při prvním hárání Emmy - výhřez pochvy, způsobený hormonální nerovnováhou.

Cindy už je bohužel v psím nebíčku, zemřela 17.července 2015 v 9h ráno ve spánku.

 

 

Babsy, štěně z našeho druhého vrhu B, má těžkou dysplazii kyčlí, zjištěno v jejích dvou letech, a tak byla vyřazena z chovu. Ano, dysplazie se může objevit i u papírového pejska. Bohužel. Ale právě včasné zjištění umožňuje nepokračovat v předávání tohoto nežádoucího zdravotního stavu dalším potomků. A protože Klub šarplaninců na toto dbá, za poslední roky se ,,stav kyčlí,, u šarplaninců v ČR rapidně zlepšil. Klub šarplaninců nezařazuje do chovu psy a feny, kteří mají dysplazii kyčelního kloubu nejvyššího stupně. 

Babsy je moc hodná, klidná a celkově mohutná fena, má velké oddané tmavě hnědé ,,telecí,, oči, stále naprosto krásné a bílé zuby, velmi tmavou masku. Neměla úplně jednoduché mládí, jsme rádi, že patří do našeho tandemu, že se k nám vrátila. Je to taková hodná teta.

 

 

Rozhodli jsme se pokračovat dál v chovu a tak k nám do rodiny přišla třetí šarplaninka Meda Ště-Kot North. S naprosto jedinečným a neopakovatelným rodokmenem, její předci jsou nejlepší šarplaninci v Čechách. 

V únoru 2012 Meda absolvovala rentgen kyčlí, výsledek 0/1 a také bonitaci ve Vražkově, s výsledkem chovnost výborná, bez odchylek od standartu.

Meda měla štěňátka 4x, (roky 2013, 2014, 2015, 2017), z toho jednou 1 bílou holčičku, Uršulu, bílé zbarvení je u šarplaninců velmi vzácné a ceněné. Matka a děda Medy jsou bílí šarplaninci. Medunka už je v důchodu.

 

 

Pokračovatelkou rodu je Emma od Libeňské loděnice.

Máme za sebou bonitaci i rentgen kyčlí =  0/0. Emča byla na výstavě zatím jen jednou, ale na celé čáře ji vyhrála:

 výborná 1, CAC, BOS, Nejlepší dospělá fena

Emma se v roce 2019 stala poprvé matkou, její první štěňátka se narodila 25.května.

Jmenují se Gaston, Gréta a Gábbi.