Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šarplaninec

Plemeno: Šarplaninský pastevecký pes

FCI II. - Pinčové a knírači, molossoidní a švýcarští salašničtí psi.
Sekce 2.2   Molossi, horští psi.

Bez pracovních zkoušek.

Oficiální zkratka v ČR:  JOS

Jugoslavenski Ovcarski Pas, Sarplaninac, Illyrian Sheepdog


Šarplaninský pastevecký pes patří k zástupcům pasteveckých psů ze zemí bývalé Jugoslávie. Na jihu Jugoslávie mezi Kosovem, Makedonii a Albánií se vypíná Sar Planina (Stará planina), která patří mezi nejvyšší a nejkrásnější hory v Jugoslávii. Nepřístupný terén a drsné podnebí umožnily po celá staletí zachovat původní podobu psa formovaného složitými podmínkami pastevců. Jeho jméno je odvozeno od vrchu Šara. Tento pes je duší hor a život bez něj by tu nebyl možný. Ve své vlasti je chován pro vojenské a policejní účely. Do roku 1970 byl jeho vývoz zakázán. 


Původní pes má několik různých rysů, povahových i všeobecných.

Standard představuje typ kovově šedého zbarvení.

V horách je tomu jinak a rozlišují se čtyři typy, které se však ze standardu nevyřazují:

Murdž je ocelově šedý a tvoří asi 20 procent všech jedinců.

Sari je velký pes rezavé barvy a je poměrně vzácný.

Merdžan, což v turečtině znamená perla, tvoří asi 30 procent a je bílý.

Karabaš, v turečtině znamená černá hlava, je krémový s černou maskou, na chovu se podílí asi 30 až 35 procenty.

Vícebarevný baljus, krátkosrstý rud a tigar chov neovlivňují, protože nejsou příliš zastoupeni.

 

Šarplaninec je velký pes, výška v kohoutku je 70 cm, váha kolem 55 kg. Tento dojem ještě umocňuje srst místy dlouhá až 20 cm. Srst šarplanince je středně dlouhá, hustá s výčesky na tlapách, přepychová na ocase a spodní části břicha. Hustá, huňatá srst jej dostatečně ochraňuje od nepohody. Není však náročný na péči o srst, srst je samočistící, postačí běžné kartáčování v době línání. Jeho impozantnímu vzhledu na půl cestě mezi vlkem a psem se nic nevyrovná. Nevadí mu mrazy, miluje sníh, zima mu svědčí více než léto. Exteriérově i povahově dospívá až ve třech letech. 


Šarplaninec je nádherné zvíře, něco mezi molosským psem a vlkem, silný, ale ne těžký, velký, ale ne obr, s krásným kožichem a pronikavým pohledem. Takzvaní Molossové byli chováni pro boj a službu již v Asýrii, převzati následně Římem do legií , a tak rozšířeni následně po celé Evropě. Molossoidní plemena jsou velká až těžká, vždy připravená na strádání v přírodních podmínkách a ochotná bránit svá teritoria i proti největším šelmám. Je hrdý, ale ne pyšný, je klidný a má duši horala.


Šarplaninec není jen pastevecký pes, je to všestranný pomocník. Zahání vlky, vrací ovce do stáda, pomáhá ovcím při porodu a ochraňuje právě narozené mládě, do posledního dechu brání člověka i jeho majetek. Jeho výchova vyžaduje železnou ruku v hedvábné rukavičce, trpělivost a hlavně porozumění. Je to vynikající strážce. Doma, na svém území, ve svém teritoriu se chová přátelsky a tolerantně. Je to pes jednoho pána, velmi těžko snáší změnu majitele. Miluje klid, přirozenost, stabilitu. Je pro něj důležité, abyste se mu věnovali. Ubíjí ho nicnedělání. Je třeba mu svěřit nějakou práci, kterou plní spolehlivě, ochotně a s radostí. Je vděčný, když může pracovat samostatně. Učí se lehce (jen v dospívání to zkouší kdo z koho a je někdy tvrdohlavější). Naučené už nezapomíná. Je to opravdu výborný hlídač stád, objektů a majetku, respektuje a střeží svoje teritorium, neutíká z něj, nemá toulavou povahu, hlídání má v genech.

Šarplaninec má podobné povahové rysy jako středoasiat, rumunský karpatin, turecký karabaš, slovenský čuvač, pyrenejský pastevecký pes nebo portugalský Rafeira do Alentejo. Všichni projevují odvahu, ostražitost, samostatnost, sebevědomí, nedůvěru k cizím lidem a bezmeznou oddanost vlastnímu pánovi. Jsou otužilí a silní. Toto plemeno je velká psí osobnost s vlastním rozhodováním na základě vysoké inteligence a s oddaností člověku, který si ji zaslouží. Vychovávat ho můžete, ale na výcvik molossové nejsou. Vyhodnocují si situace úplně sami a reagují úplně jinak než pracovní plemena.

Nemají moc rádi vodu, ale viz náš Ámos, pes z 1.vrhu A - vyjímky existují, plaval na Lipně.

.Obrazek

Obrazek

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ballú - jeho první 2 měsíce - 2008