Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jugoslavenski Ovcarski Pas, Sarplaninac, Illyrian Sheepdog

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE ( F.C.I. )

 

SECRETARIAT GENERAL : 14, rue Léopold II, THUIN (Belgique)

 

Nr.41 

 

Dne 10.března 1980

 

Překlad z němčiny,original v srbochorvatštině

 

 

 

 

Popis standardu

JUGOSLÁVSKÝ PASTEVECKÝ PES - ŠARPLANINEC

 

  1. CELKOVÝ VZHLED A VLASTNOSTI

     

    1. Silný, dobře stavěný a celkově dobře svázaný pes, vyšší než střední velikosti . Je porostlý dlouhou, hustou, dosti hrubou srstí, která výrazně dokresluje dojem kompaktnosti tělesné stavby těla. Je silné konstituce, klidného temperamentu, dobromyslný ale velmi ostrý pes, neúplatně oddán svému pánovi.

       

    2. Výška v kohoutku činí u psů průměrně 62 cm v kohoutku a u fen 58 cm. Žádoucí jsou vyšší jedinci. Psi pod 56 a feny pod 54 jsou vyloučeni z posuzování. Průměrná váha dospělého psa v pracovní kondici činí 35-45 kg a fen 30 -40 kg.

       

    3. Délka trupu je větší než kohoutková výška ( u psa o 8 - 10 %, a u feny o 10 - 12 % kohoutkové výšky).

       

  2. HLAVA

     

    1. Hlava je souměrná k velikosti těla a činí okolo 25 cm (nebo okolo 40% kohoutkové výšky). Lebeční část hlavy je o něco delší než obličejová část a je v průměru dlouhá 58% k 42 % obličejové části vycházejíce z celkové délky hlavy. U fen je obličejová část o něco delší ( poměr 57% : 43% ). Z profilu je linie čela lehce klenutá a obličejová část rovná, mezi sebou jsou obě linie lehce konvergentní.

       

    2. Čelo(lebeční část hlavy) je suché, široké,střední čelní rýha je vyznačena, pohledem zezhora a ze strany je čelo mírně klenuté a zaoblené. Nadočnicové oblouky slabě vyznačeny, týlní hrbol není vyznačen.

       

    3. Stop : Přechod mezi lebeční a obličejovou částí hlavy je slabě vyznačen.

       

    4. Čenich (oblič.část) je kratší než lebeční část hlavy, u základny široký a hluboký, postupně se lehce zužuje k nosní houbě . Nosní hřbet je rovný a široký. Profil dolní čelisti z šikmého úhlu přechází do rovné linie, která je divergentní s linií nosního hřbetu.

       

    5. Nosní houba je široká a černě pigmentovaná.

       

    6. Pysky středně silné, přiléhající,horní neznatelně překrývají spodní, koutky uzavřené bez převyslých pysků.

       

    7. Zuby: Chrup úplný a skus nůžkový.

       

    8. Oči jsou mandlového tvaru, nejsou ani vystouplé ani zapadlé, tmavě nebo světle kaštanové barvy. Jsou klidného, ale pronikavého a nebojácného výrazu. Okraje očních víček , ale i všechny viditelné sliznice jsou černě pigmentovány.

       

    9. Uši jsou nasazeny ve výšce smyšlené linie, která spojuje špičku nosní houby a vnitřní koutky oka nebo jsou neznatelně níže nasazené. Jsou svislé, nesené přilehlé k hlavě, ve tvaru písmene "V", středně dlouhé a dosahují k vnitřnímu koutku oka stejné strany. Pokryté jsou krátkou hustou srstí.

       

  3. KRK

     

Horní profilová linie krku je v horní části mírně vyklenutá nebo rovná a dolní je rovná. Krk je středně dlouhý. Kvůli husté srsti vypadá kratší, je hluboký, široký a osvalený. S hlavou a trupem je dobře svázán bez náhlých přechodů. Krk je mírně zvednut ve srovnání s linií hřbetu. Kůže je přilehlá bez laloků. Srst je dlouhá, hustá a velmi hrubá, na přechodu hlavy v krk vytváří výraznou hřívu, což ještě viditelně zvětšuje šířku a hloubku tohoto dílu hlavy.

 

  1. TRUP

     

    1. Vzhled vcelku:
      Horní linie trupu je rovná nebo mírně klesá od kohoutku k zádi. U psů odchovaných na horách se toleruje neznatelná nadstavba ale není žádoucí.
      Trup je o něco delší než kohoutková výška.

       

    2. Kohoutek: Mírně zvýrazněný a široký. Svázání krku a kohoutku je pevné a přechod pozvolný.

       

    3. Hřbet: Rovný a široký, nepříliš dlouhý. Bederní část kratší, široká a osvalená.

       

    4. Záď : Středně dlouhá, šikmo nazad položená, široká a dobře osvalená.

       

    5. Hrudní koš: Hrudník je hluboký a spodní linie hrudi dosahuje nejméně do lokte. Je mírně dlouhá s mírně zaoblenými žebry. Předhrudí je široké a osvalené. Objem hrudního koše musí být nejméně o 20% větší než kohoutková výška.

       

    6. Břicho : Pevné, svalnaté. Dolní linie břicha mírně stoupá k zadnímu dílu. Slabiny relativně krátké přechody naznačené.

       

  2. OCAS

     

Dlouhý a dosahuje minimálně k hlezennímu kloubu. Linie zádi pokračuje v horní linii ocasu bez náhlého přechodu . Ocas je u kořene silný a postupně se ztenčuje ke špičce . Osrstěný je hustou a na spodní straně dlouhou srstí, která ho činí kyjovitým. Ocas je šavlovitý, nesený v akci výše, v afektu nad linii hřbetu zvednut. A je do oblouku stočený.

 

  1. HRUDNÍ KONČETINY

     

V celkovém pohledu jsou hrudní končetiny pravidelně stavěné , souměrné k trupu a jejich délka k lokti činí okolo 55% kohoutkové výšky. Jednotlivé části hrudních končetin jsou souměrné jedna ke druhé , k celku a i k trupu . Lopatka : Dostatečně dlouhá a široká ,dobře svázaná s hrudním košem ,mírně šikmo uložená a s horizontálou svírá úhel okolo 65° . Rameno svalnaté , šikměji než lopatka uložené , s horizontálou svírá úhel okolo 55°. Loketní úhel ( mezi ramenní kostí a předloktím) svírá úhel 145° . Loket široký , pravidelně stavěný , neznatelně odtažený od hrudního koše . Předloktí : kolmé, silné kostry, svalnaté, dlouhé a na zadní straně ozdobeno dlouhou srstí - praporci. Zápěstí je široké, hluboké s mírně vyznačenými přechody. Nadprstí : mírně šikmo postavené, silné a široké . Tlapky : silné, s oblými, dobře přilehlými prsty, lžícovitého tvaru. Drápy temně pigmentovány, pevné, polštářky tmavě až černě pigmentovány, pevné ale elastické .

 

  1. PÁNEVNÍ KONČETINY

     

Postavení pánevních končetin viděno od zadu pravidelné a o něco širší od postavení hrudních končetin. Viděno ze strany je postavení také pravidelné a úhly dostatečně uzavřené. Stehna jsou svalnatá, se silně zaoblenou svalovinou, šikmo uložená a s horizontálou svírají podobný úhel jako lopatka. Kolenní úhel je o něco otevřenější od ramenního (činí okolo 125 stupňů). Koleno je pevné a široké. Lýtko je šikměji uloženo, silné s dostatečně vyvinutou svalovinou a s výraznými praporci. Hlezno je široké a dosti otevřené ( úhel okolo 130°) . Nadnártí je silné, o něco strmější než nadprstí, paspárky se zřídka vyskytují a je potřeba je odstranit.

 

  1. CHODY

     

Je kratší prostorný, dlouhý a lehký. Nejraději se pohybuje v středně dlouhém ale vysokém klusu. Ve cvalu je poněkud těžší ale s dlouhými prostornými skoky.

 

  1. KŮŽE

     

Středně silná, elastická, na tělo a jeho jednotlivé části dobře přilehlá, bez záhybů . Všechny viditelné sliznice černě nebo temně pigmentovány.

 

  1. SRST

     

Hlava, uši, přední části končetin jsou obrostlé krátkou srstí. Krk, trup a zadní části končetin a ocas jsou pokryté dlouhou, mírně hrubou a skoro rovnou srstí. Pod dlouhou srstí je kratší, měkčí, velmi hustá a bohatá podsada. Délka srsti v kohoutku je 10 -12 cm, nesmí být kratší než 7 cm .

 

  1. BARVA

     

Pes je jednobarevný. Dovolené jsou všechny odstíny barvy od bílé po tmavě černohnědou, téměř černou. Nejžádanější je světle vlkošedá a tmavě vlkošedá barva. Strakatost není dovolena. U pigmentovaných psů jsou dovolené ale nežádoucí malé bílé znaky - běliny na prsou a prstech. U všech pigmentovaných psů je základní barva nejvíce výrazná v horní části hlavy, krku a trupu. K dolním částem těla barva (pigment) postupně slábne a přechází na dolních částech ve světlý (špinavě šedý , nažloutlý ) pigment . Tyto přechody do světlé barvy nesmí být výrazné a nesmí tak dát výraz strakatosti.

 

  1. VÁHA

     

Váha psa je v pracovní kondici 35-45 kg, feny okolo 30-40 kg.

 


VADY

 

  1. LEHKÉ

     

    • Nedostatečně výrazně široká lebeční část hlavy

       

    • O něco delší obličejová část hlavy

       

    • Slabě vyvinuté čelisti

       

    • Nedostatečně vyvinutá šířka a hloubka hrudního koše

       

    • Plochá nebo příliš zaoblená žebra

       

    • Méně výrazné,nepravidelné postavení končetin

       

    • O něco kratší srst ( přičemž praporce jsou dobře vyznačené)

       

    • Bílé odznaky na prsou a tlapkách

       

    • Trochu kratší ocas

       

    • Zaječí tlapky a ostatní lehké tělesné vady

       

  2. TĚŽKÉ

     

    • Příliš dlouhý špičatý nos

       

    • Velmi vyznačený stop

       

    • Vysoce nasazené a nedostatečně překlopené uši

       

    • Klešťový skus

       

    • Prohnutý hřbet

       

    • Nošení ocasu do strany

       

    • Lymfatická konstituce a další těžké tělesné vady

       

  3. DISKVALIFIKACE

     

    • Nedostatek premolárů

       

    • Veliký nepoměr délky a kohoutkové výšky

       

    • Nedostatečná kohoutková výška

       

    • Nedostatečná délka srsti ( pod 7 cm)

       

    • Projev strakatosti

       

    • Náznak žíhání

       

    • Depigmentace viditelných sliznic a očí

       

    • Degenerativní projevy (brachygnacie nebo prognacie )

       

    • Výrazné O nebo X postavení končetin

       

    • Krátký ocas nebo bezocasost

       

    • Velmi prohnutý hřbet a další degenerativní vady