Jdi na obsah Jdi na menu
 


AHOJ VŠEM PÁNÍČKŮM NAŠICH ŠTĚŇÁTEK A TÉŽ VŠEM OSTATNÍM PŘÍZNIVCŮM ŠARPLANINCŮ.

Nemáme rádi jakékoli loučení a s našimi šarplaníčky se též neradi loučíme, je nám smutno, ale musí to tak být. Bez loučení by nebylo radosti v jejich nové rodině z dalšího rodinného příslušníka - psího kamaráda. A my věříme, že štěňátka budou milována a bude o ně dobře pečováno.

Na cestu bychom Vám rádi připojili nějaké rady do začátku:

-doufáme, že jste příchod nového člena do rodiny pečlivě zvážili a že Vám bude vyhovovat specifický a jedinečný charakter šarplanince, zbojníka něžného srdce, vítáme trvalý kontakt s Vámi. Příchod nového člena do rodiny může převrátit Váš zaběhnutý život a finanční rozpočet, ale to asi neříkáme nic nového.

-před příchodem štěňátka nachystejte vše potřebné (pelíšek, boudu, kotec, misky na granule a vodu, zásobu žrádla, pamlsky, vodítko a náhubek, kartáč, hračky...) a v prvních dnech by bylo lépe když by s ním mohl být někdo celý den jako dozor a ,,konejšitel,, (někdy první dny pláčou po mámě)

-zkontrolujte a zabezpečte ploty a branky, aby se štěně v prvních dnech ze zvědavosti někam nezaběhlo, nepodhrabalo, nezapomínejte zavřít za sebou dveře či vrátka když odcházíte. Štěňátko si musí zvyknout na své teritorium, kde bude hlídat. Upozorňuji, že je velmi šikovné a vynalézavé a překvapí Vás co všechno dokáže (vyškrábe se do neuvěřitelné výšky, překouše nerozkousatelné, nacpe se kam se vůbec nevejde,...). Předcházejte úrazům fyzickým i psychickým (dráty, střepy, hřebíky, hluboké jámy, nestravitelné ,,žrádlo,, , plastikové kelímky, el.kabeláž na zemi, prosklené výplně, prostor za lednicí, energické hlučné děti s lopatičkou v ruce, dominantní nerudní starší psi co si klidně kousnou do toho malého ,... snad mi rozumíte co všechno myslím). 

-pozor na zloděje ,,papírových,, štěňat a na zlé sousedy s hubícími návnadami na krysy!!!

-v den převzetí štěňátka od nás obdržíte: kupní smlouvu, mezinárodní očkovací průkaz, krmivo, mini výbavu do začátku a pamlsky

-kupujte PROSÍM kvalitní krmivo pro štěňata robustních plemen. Určitě ne granule komerčně prodávané v supermarketech a vychvalované v televizních reklamách. Jsou plné obilovin a kukuřice, a pes není kráva, je to masožravec, když takové granule namočíte, neuvěřitelně nabobtnají, což je nebezpečné pro trávicí trakt psa. V levných psích konzervách jsou jen 4% masa. Já osobně doporučuji střídat po určité době různé varianty chutí granulí, ať Váš pejsek nemá celý život jeden druh a jednu příchuť. 

-nekrmte tučnými a kořeněnými jídly, nenechte štěně žebrat, pamlsky nerozdávejte bez důvodu! Krmení by mělo trvat max. 15 minut, pokud nedožere, misku odeberte. Ať má štěně vždy dostatek vody, je jedno jestli je v super nerezové misce nebo v kýblu, hlavně že je to čistá voda po celý den.

-podávejte pejskovi  přípravek na klouby, který bude obsahovat CHONDROITINSULFÁT, cca od 4 měsíců jeho věku, poradí veterinář či v chovatelských prodejnách.

-velmi dobré zkušenosti máme s doplňky jako jsou: pivovarské kvasnice, lososový olej, mořská řasa,... 

-u malého štěněte je nezodpovědné nechat ho volně pobíhat a nemít ho na vodítku při procházkách venku, ještě nemá utvořenou potřebnou fixaci na novou rodinu, mohlo by se ztratit nebo se mu něco stát. Také ještě neslyší 100% na své jméno a na povel   ,,ke mně!!!,,  , proto je lepší dát ho na delší vodítko. Netahejte ho násilím! Ať samo dá najevo, že si chce odpočinout, sednout nebo že ho něco zajímá. Vychovávat na vodítku ho pomalu začněte až tak od 4 měsíců, do té doby má totiž příliš měkké tlapy. A jen připomínám, že pokud venku volně pobíhající Váš pes způsobí nějakou nepříjemnost lidem nebo škodu na majetku, tak je odpovědný vždy jeho majitel!!!

-do 1 až 1,5 roku nepřetěžujte štěně tělesnou aktivitou, šarplaninec se nehodí k běhání vedle kola svého páníčka, žádné 10km túry! prosím!  není to závodní chrt. To je kvůli vývinu kloubů a růstu kostí.

-šarplaninec má dva typy srsti : jedna je kratší a jemnější hustá podsada,  a druhá je srst krycí, ta je hrubší a delší. Srst je samočistící, nemusíte ho česat, jen v době línání je dobré denně nenásilně vyčesat uvolněnou podsadu.

-dodržujte tři zásady v horku: 1.stín, 2.dostatek studené (ne ledové) vody, 3.nechtějte po svém psu žádnou aktivitu z důvodu rychlého přehřátí organizmu a možným zdravotním následkům

-nezapomínejte pravidelně odčervovat a očkovat 

-štěně je při předání otetované a očipované, zdarma ho zaregistrujte do Národního registru majitelů zvířat. http://www.narodniregistr.cz 

-šarplaninec je VELMI nedůvěřivý vůči cizím lidem!!! Může snadno zaútočit, když se mu člověk nelíbí a následky bývají nepříjemné. A obecně většina pasteveckých psů považuje každého cizího psa za nepřítele nejen na svém území, ale i při procházkách venku. Pokud se mu zdá, že cizí pes je u něho moc blízko nebo by mohl ohrozit Vás a jeho rodinu, často po něm ,vystartuje,, ! Tak s tím počítejte a buďte v reakci ,, o krok,, napřed. Raději ven s náhubkem a na vodítku.

Pes je jako malé dítě, ale nikdy z toho dítěte nevyroste a Vy jako jeho majitel, jeho páníček, jste nejen vůdcem smečky, ale zároveň jeho rodič po celou dobu jeho života. Jste za něho zodpovědný.

-každý pes by měl mít svou vlastní boudu a kotec, kam ho v případě potřeby můžete zavřít a i on se tam bude cítit v bezpečí, např. k vám přijde návštěva nebo řemeslníci. Pokud by si špatně zvykal na kotec, dávejte mu tam vodu a žrádlo, lákejte ho do něho, pomazlete se tam s ním, pohrajte, pak ho zavřete a odejděte. Po chvilce se vraťte a zavřete se třeba i se šarplaníčkem dovnitř a zase si tam s ním pohrajte. On si po čase zvykne, nebude plakat a bude vědět, že se vždy vrátíte. V Jugoslávii na pastvinách žádné boudy neměli a psi byli zvyklí spát pod širým nebem, takže Vás může překvapit, že i při nepřízni počasí nebude šarplaninec vyhledávat boudu a kotec, aby se schoval, ale bude mu stačit třeba jen takové zákoutí nebo jiné polokryté přístřeší.

-zvykejte štěně na různá prostředí, hlučná či rušná, na různé životní situace. Tržiště, autobusové zastávky, parky,... Bude se pak jako dospělý pes lépe orientovat, jak danou situaci vyhodnotit a jak se zachovat. Bude sebejistý, nebude ustrašený a bázlivý. Pes, který se bojí z neznalosti okolního prostředí nebo vjemů a zvuků, může být pro své okolí nebezpečný, protože nedokáže odhadnout co je neškodné a co už není.  ( Zaútočí na projíždějícího kolaře, považuje ho za nebezpečí, protože v životě neviděl člověka na kole.  Na ulici se lekne hlučného kamionu a uteče. V davu lidí mu někdo šlápne na nohu nebo páníčkovi někdo přátelsky podá ruku a pes tyto situace mylně vyhodnotí jako útoky a zaútočí. )

-výcvik šarplanince je spíš o tom, že když Vás pes miluje, tak tedy poslechne Váš povel. Pastevci chtěli, aby byl šarplaninec samostatný a aby vyhodnotil situaci  SÁM  bez jejich povelů a příkazů. Takže těžko z něj uděláte psa poslouchajícího ihned na povel, nemá to v genech. Žádným drilem na cvičáku si na něj nepřijdete. Ale to samozřejmě neznamená, že poroste jako dříví v lese. Učí se rád a je chytrý, buďte trpěliví, zbytečně psa fyzicky netrestejte, bude si to pamatovat jako nespravedlnost a to mi věřte, že se umí urazit a jde trucovat. A co se jednou šarplaninec naučí, to nezapomene, důležité je, aby každý cvik pes bral jako hru a musíte dotáhnout jeho splnění až do konce, trvejte na jeho splnění opravdu důsledně, i když se musíte opakovat, hlavně klid, žádné rozčilování, vyplatí se to a příště to bude lepší a bude se to stále zlepšovat. Slovní povely dávejte stejné, pokud jednou zavoláte pocem, podruhé poběž, potřetí k noze, nesmíte se divit, že pes neví co po něm chcete.

 

Přejeme mnoho spokojených dní se štěňátkem, úspěšné překonání puberty a posléze prima dny s dospělým psem. Ačkoli se Vám bude někdy zdát, že Vaše učení bojkotuje a nespolupracuje, není tomu tak, vše se mu ukládá do jeho ,,pamatováku,, a opravdu přijde ten den, kdy se vám předvede pravý charakter šarplanince se vším, co jste mu vštěpovali Vy, i s tím, co už má darem od přírody. A pokud máte chuť - jeďte s ním na výstavu a ukažte svého šarplaníčka i ostatním. Nebojte, dá se to zvládnout, ráda Vám pomůžu se vším co můžu.

Šarplaninec zraje jako víno, čím starší, tím báječnější.

 

Náhledy fotografií ze složky CINDY 2007